Aan het begin van het OKT in Ankara afgelopen week, waren de dames volleybalsters tijdens de eerste wedstrijd tegen Duitsland nog geen ‘schim van zichzelf’. Rio was ver weg na deze nederlaag maar gelukkig bleek de rustdag een zegen. De 2e en 3e wedstrijd tegen de Turkse en Italiaanse ploeg werden dan ook gewonnen. De Italiaanse bondscoach had recent zijn ploeg op cruciale posities gewijzigd. Twee jonkies schoven naar de plaats van ervaren ’oude’ speelsters maar ondanks dit jeugdige elan lukte het de Italiaanse dames niet om te winnen.
Zelf heb ik jaren gebasketbald en was ik als spelverdeler in de positie om mijn teamleden op de juiste plekken te bereiken en hen te laten scoren. Waarbij ik soms zélf vergat te scoren als ik op de juiste plek stond.
Wij speelden altijd beter als we tegen een ‘sterkere’ tegenpartij speelden en als er een nieuw teamlid bijkwam was het altijd weer even zoeken hoe we de nieuwe inbreng konden benutten. Maar het gebeurde ook dat we na een week hard werken op vrijdagavond speelden en onze dag niet hadden en dat de gemoederen hoog opliepen. Het plezier was dan ver te zoeken, de onderlinge irritaties waren overduidelijk en natuurlijk was het heel makkelijk om dan de scheidsrechter overal de schuld van te geven. Inmiddels zijn we als oud BB-team nog steeds een hecht team, ook al geven we nu een hele andere invulling aan het samen basketballen.
Net als in de (team)sport zijn in een organisatie of projectteam niet alleen de inhoudelijke kennis en technische vaardigheden belangrijk.
Het échte samenwerken en als team een ‘top’ prestatie neerzetten vraagt ook om openheid, vertrouwen en goede communicatie.
Natuurlijk is het fijn als er een ‘aanvoerder’ is die het voorbeeld geeft en klaar staat als er iets nieuws wordt gestart. En een goed team bestaat natuurlijk uit ervaren professionals die hun kennis en vaardigheden kunnen delen met de andere teamleden. De top teamleden zijn dan die medewerkers die juist onder druk tot de beste prestatie komen en de overige teamleden mee omhoog trekken.
Om deze toppers te houden en te laten floreren is het van belang ze voldoende uitdaging te bieden en de ruimte om ‘hun gang ‘ te kunnen gaan.
De sleutelrol is voor de coach van het team: kan deze net als destijds Mark Lammers (hockey dames) het team zelforganiserend en -sturend laten zijn en lukt het om daarvoor uit elk individueel teamlid het beste naar boven te halen.
Belangrijker nog dan de inhoudelijke kennis binnen het team zijn dan ook deze thema’s:
- een positieve cultuur
- heldere doelen
- onderling vertrouwen
- mogen leren van fouten
- de juiste persoon op de juiste plaats
- voorbeeld gedrag van de ‘aanvoerder’ en de ‘coach’
- diversiteit
- passende werkdruk
- hanteerbaar maken en houden van irritaties zodat deze niet uitmonden in onbeheersbare conflicten.
Het bespreekbaar maken van verschillende thema’s is niet altijd vanzelf sprekend.