Heb jij dat nou ook? Dat jij aan je collega alles hebt uitgelegd. Echt alles. En ook meerdere keren. En dat er dan toch niets is veranderd. Dat je dan denkt “het is net alsof ik aan een dood paard sta te trekken, want hij/zij doet niets. Die gedachten kloppen. Het is namelijk niet de collega die moet veranderen maar JIJ!
In veel organisaties is reorganiseren en veranderen inmiddels dagelijkse kost. Meestal zijn de medewerkers in het begin van de reorganisatie nog van goede wil en in staat mee te gaan met de veranderingen. Medewerkers horen er immers op gericht te zijn om zich in te zetten voor de organisatie in het algemeen en de (in)directe collega’s in het bijzonder. Waarbij het cruciaal is dat het management de medewerkers daarin faciliteert.
Maar als er teveel en te vaak veranderingen zijn dan zien medewerkers de positieve inzet van elkaar niet meer en heerst de ‘verander moeheid’. Het echt ‘samen werken’ en het daaruit voortvloeiende werkplezier is dan ver te zoeken.
Een van de gevolgen van de verander moeheid is ‘het elkaar niet (meer) durven aanspreken’. Want dat geeft gedoe en kost teveel (negatieve) energie.
Maar zou jij datgene dat wat je denkt van je collega nou eens willen denken zonder ergernis? En dan gewoon willen zeggen wat je denkt. En dan niet over de persoon, maar over het gedrag van die persoon. Op een directe maar liefdevolle manier? Dat voelt voor velen als tegenstelling op wat van ons geleerd is (zeker in de ‘zorg’), nl begripvol knikken, luisteren en hummen.
Met dit gedrag is het dan ook niet de schuld van de collega dat hij/zij niet verandert. Het is onze eigen schuld. Wij dienen zelf te veranderen. Want zodra wij zijn veranderd, verandert de omgeving en dus ook de collega met je mee.
Mindfoolness
In co-creatie met GedachtenInGang hebben wij het Mindfoolness maatwerktraject ontwikkeld. Dit is gericht op het creëren van een veilige werkomgeving waarin medewerkers elkaar (weer) durven en kunnen aanspreken. Daarnaast wordt ingespeeld op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de optimale kwaliteit van de werkzaamheden.
Het doel van het traject is om mentale en ook fysieke vitaliteit op de werkvloer te verbeteren. En dat medewerkers zich weer gelukkiger voelen. Al is dat maar op hun werk.
Een tevreden medewerker is tenslotte een ambassadeur van de afdeling, team en uiteindelijk ook de organisatie. Iemand die met trots naar haar/zijn werk gaat, zal minder geneigd zijn weg te blijven. Tevreden medewerkers zijn daarnaast minder ziek en zich meer bewust van hun waarde voor de afdeling.
Het resultaat van het traject is dat medewerkers:
- Elkaar één op één durven aanspreken bij bestaand gedrag
- Elkaar durven aan te spreken binnen een team over de (on)dagelijkse zaken
- Als manager/teamleider bij een ‘lastige’ teamstructuur het team of individuen daarin durft aan te spreken
- Vanuit verschillende disciplines (bijvoorbeeld in de zorg verpleegkundigen, artsen, management, zijdelingse collega’s) beter met elkaar gaan samenwerken. Door elkaar op de juiste manier aan te spreken op verantwoordelijkheden worden rollen helder ingevuld en opgepakt.
- De angst kwijtraken om anderen op tekortkomingen te wijzen vanuit een niet aanvallende manier.
Methode
Door gebruik te maken van positieve emoties gaan medewerkers openstaan voor verandering; zijn ze bereid tot ontdekking van de eigen tekortkomingen. Hiervoor maken we gebruik van technieken uit de positieve psychologie, gesprekstechnieken en lichaamshouding. Veiligheid, vrijwilligheid, vertrouwen en verstand staan hierbij altijd centraal.
Algehele resultaat van het Mindfoolness traject:
- Na het doorlopen van het traject voelen de medewerkers, van bijvoorbeeld eerdere losse afdelingen, zich onderling verbonden en staan ze open voor verandering.
- Er is sprake van een ‘flexibele cohesie’.
- Het is onze overtuiging dat door het toepassen van het Mindfoolness traject (Samen aan het werk in een gezonde, gedreven werkomgeving; met een glimlach!)
- De productie in uw team, afdeling, organisatie, bedrijf doet toenemen, doordat het werkplezier wordt vergroot.
Wilt u meer weten over het Mindfoolness traject?
Bel ons gerust of klik hier voor meer informatie