11 oktober 2016

Functioneel ruzie maken. Kunnen jullie dat als team?

 

Markthal Rotterdam (foto: Bram van den Oudenalder)

Markthal Rotterdam (foto: Bram van den Oudenalder)

 

Goed teamwerk is niet vanzelfsprekend. Teams bestaan nou eenmaal niet uit louter volmaakte mensen die altijd optimaal functioneren. En als teams vergaderen of een werkbespreking houden laat niet iedereen altijd gemakkelijk het achterste van zijn tong zien. Te vaak speelt iedereen binnen het team zijn ‘rol’. Om uit je rol te vallen en echt te doen waar je goed in bent of te zeggen waar het op staat, dat vraagt om moed. Voor teams of groepen die succesvol willen of moeten zijn is het van groot belang zich bewust te worden van alle menselijke neigingen die het team ondergraven en negatieve activiteiten voortbrengen.

Trainingen en workshops gericht op ‘teambuilding’ worden al gauw vertaald naar één aspect van teamwerk; vertrouwen. Maar voldoende vertrouwen voor het échte teamwerk wordt niet alleen gecreerd door het bouwen van vlotten, menselijke piramides te stapelen of samen in de Achterhoek op survivaltocht te gaan.

Patrick Lencioni beschrijft in zijn boek ‘De vijf frustraties van teamwork’ hoe je als team de vijf veel voorkomende knelpunten leert herkennen.  Door als team de samenwerking echt onder de loep te leggen is het mogelijk om met elkaar handvatten te ontwikkelen en het teamwerk te verbeteren. Dan wordt teamwerk echt co-creëren.

 

Knelpunt nummer 1: Gebrek aan vertrouwen

Vertrouwen is de basis van alles. Want alleen door te delen, te vertellen over wat je bezig houdt en daarmee je zwakheden en fouten te laten zien ontwikkel je vertrouwen bij je teamleden en doorbreek je de kunstmatige harmonie.

 

Knelpunt nummer 2: Angst voor conflicten

Helaas zijn conflicten binnen veel teams/organisaties taboe. Teams, collega’s hebben vaak niet geleerd om productieve conflicten aan te gaan.

Een belangrijke opdracht voor de teamleider/coördinator hierbij is om de neiging om vroegtijdig in te grijpen bij meningsverschillen af te leren.

 

Knelpunt nummer 3: Gebrek aan betrokkenheid

Voor teams is betrokkenheid, duidelijkheid en steun belangrijk. Op de juiste tijd met het hele team een duidelijke beslissing nemen, samen de knoop doorhakken.

De rol van de teamleider/coördinator hierbij is het vooruit zicht accepteren dat er een foute beslissing genomen wordt.

 

Knelpunt nummer 4: Ontlopen van verantwoordelijkheid

Dit is eigenlijk het onvermogen of de onwil van de teamleden om een collega aan te spreken op zijn of haar gedrag. En de tendens om lastige gesprekken te vermijden.

Leden van een goed functionerend team zijn niet bang om risico’s te nemen.

De rol van de team teamleider/coördinator is dan het aanmoedigen van verantwoordelijkheid nemen voor wat het beste is voor het team.

 

Knelpunt nummer 5: Te weinig aandacht voor (team)resultaten

Dit is de allerbelangrijkste; de neiging van de teamleden om zich meer te richten op iets anders dan de teamdoelstellingen.

Dat vraagt om concentratie op specifieke doelstellingen en duidelijk omschreven resultaten voor en van het team.

Vanuit zijn rol als teamleider/coördinator is het dan cruciaal dat het resultaat en de groepsdoelstellingen centraal staan.

 

Dus een goed team begint zeker met het bouwen van vertrouwen en dat kan je doen door vlotten te bouwen. Maar nog belangrijker is écht open te staan voor wat de zwakheden, sterktes, voorkeuren van jezelf en je teamleden zijn en dus wel het achterste van je tong te laten zien.

Voor teams die écht willen samenwerken en nog niet helemaal gewend zijn om elkaar het achterste van de tong te laten zien hebben wij de workshop Mindfoolness ontworpen.

Neem contact met ons op als je daar meer over wilt weten.