Je zag het totaal niet aankomen want je denkt dat alles lekker gewoon op rolletjes gaat. Je weet waar je naar toe wilt werken en ook waar je mee bezig bent. En opeens krijg je feedback uit onverwachte hoek over iets wat je gedaan heb, gewoon op jouw manier omdat jij dat zo doet. En dat iedereen daar helemaal blij mee is of juist niet.
Dat zijn de zaken die je op de automatische piloot doet en voor jou zo vanzelfsprekend zijn dat je er niet bij stil staat dat dat nou precies is wat anderen niet kunnen of doen.
De context waarin je doet wat je doet maakt daarbij een belangrijk verschil. Want als de omstandigheden niet aan ons verwachtingen voldoen herkennen wij het niet als Joshua Bell (een van de beste violisten op de wereld) op de duurste Stradivarius in de ochtendspits in de metro de sterren van de hemel staat te musiceren.
Zo aan het eind van het jaar worden in veel organisaties weer de bekende gesprekken gevoerd. Maar gaan die gesprekken wel over de dingen waar het écht om gaat?
De gesprekken gaan in principe over hoe er in het komend jaar weer stappen gezet kunnen worden met de organisatie en of en hoe de medewerkers daarin passen.
Ben jij je er van bewust hoe ga jij dan het gesprek aangaat? Meestal staan beleefdheid, voorzichtigheid, respect voor bestaande hiërarchie, eigen overtuigingen en drijfveren en verwachtingen in de weg om het gesprek te voeren en echt mee te gaan bewegen met de veranderingen.
Om het juiste gesprek aan te gaan is het goed te weten dat er 6 verschillende functies van een gesprek zijn, die bijdragen aan veranderingen in organisaties:
- Coördinatie; door een realistische verdeling van taken is het makkelijker verantwoordelijkheid te nemen
- Motivatie; wat vind de ander belangrijk aan de verandering, wat zijn de drijfveren en belangen
- Verbinding; voelt iedereen zich verbonden met elkaar en het toekomst beeld
- Betekenis geven; zijn de medewerkers in staat om (ook) vorm te geven aan de verandering
- Problemen oplossen; er komen altijd hobbels op het pad. Door inzicht in en inzet van de individuele talenten en het gesprek te voeren wordt het vermogen om het samen op te lossen vergroot
- Standpunten helder krijgen; om samen iets nieuws op te bouwen is het horen van de verschillende standpunten heel belangrijk
Afgelopen periode heb ik als zgn ‘schaduwmanager’ verschillende managers begeleid bij het zicht krijgen op hun eigen blinde vlekken, zowel de positieve als negatieve.
Doordat zij dit voor henzelf helder hebben is het makkelijker om het juiste gesprek aan te gaan met hun teamleden.
De volgende stap is dan: Hoe herken je de drijfveren, maak je gebruik van de verschillende kwaliteiten en hoe ga je in gesprek met al die diversiteit van gedragingen en talenten in je team.
Weet jij wat je wilt ontwikkelen in 2017? En hoe je met je team het gesprek aangaat over de inzet van de talenten, drijfveren, gedragsvoorkeuren?
Maar weet je nog niet hoe je dat gaat doen?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over welke begeleiding van onze kant jou verder helpt.
PS Meer lezen over: Hoe gesprekken bijdragen aan organisatieverandering?
Zie O&O nr 3 2016. Marloes de Jong & Suzanne Verdonschot.