20 juni 2017

Durf jij de volgende stap te zetten?

Durf jij de volgende stap te zetten

Museum Voorlinde (foto: Bram van den Oudenalder)

 

Nieuwe dingen leren en daarmee jezelf ontwikkelen vraagt om te blijven investeren in je persoonlijke leeractiviteiten. Hierdoor kan je effectief en innovatief blijven en vergroot je de kans op je inzetbaarheid als medewerker in loondienst maar ook als zelfstandige professional in de ‘markt’.

 

Het aanbieden van verschillende mogelijkheden om te leren wordt door een groot deel van de (grotere) werkgevers al gedaan. Bij- of praktijkscholing op een onderwerp via e-learning of door een in-company academie is inmiddels heel gewoon.
Bij een groot en gevarieerd aanbod is het dan voor medewerkers makkelijk kiezen of en welke leeractiviteiten zij gaan inzetten. Meestal kiezen ze dan die activiteiten die passen bij hun eigen belangstelling, competenties en activiteiten en versterken ze op een natuurlijke manier de vaardigheden die echt bij hen passen.

 

Voor het (in)plannen en benoemen van leerdoelen wordt vaak gebruik gemaakt van een POP (Persoonlijk Ontwikkel Plan) of een PPO (Persoonlijk Professionalisering & Ontwikkelplan). De aanvulling hierop is het PEP (Persoonlijk Ervarings Plan).
Met hulp van de PEP brengt de medewerker in kaart welke (praktijk) ervaring inmiddels is opgedaan en wat de samenhang daartussen is. Zo wordt duidelijk op welk vlak ze nog kunnen groeien.
Met het PEP is het omschrijven van de gewenste leeractiviteiten overzichtelijk te maken. Tevens kan met het PEP getoetst en besproken worden of deze leeractiviteiten passen in de doelstellingen van het team en de organisatie.

 

Daarbij is het belangrijk om te letten op de persoonlijke leerstijl. De één leert nu eenmaal door te doen in de praktijk of onder begeleiding van een supervisor, de ander door naar congressen te gaan of via opleidingen en trainingen.
Uiteraard spelen daarbij de onderliggende drijfveren een belangrijke rol. Je werk goed blijven doen en up-to-date blijven is vaak de belangrijkste. Daarna volgt het stappen zetten in de loopbaan naar bijvoorbeeld een andere rol of functie. Maar ook verdieping van de bestaande kennis of het doorbreken van routine zijn drijfveren om nieuwe leerervaringen op te doen.

 

Voor zelfstandige professionals die niet in loondienst zijn is het allemaal niet zo prettig geregeld. Maar ook zij moeten laten zien dat ze up-to-date zijn en hun vak verstaan.
Daarbij komt dat zij zich misschien nog wel meer moeten laten zien aan de ‘wereld’ wat ze kunnen en wat hun natuurlijke (waardevolle) vaardigheden en kwaliteiten zijn.
Het in kaart brengen van die kwaliteiten, drijfveren en te creëren leersituaties is nog wel belangrijker dan een goed product in de aanbieding hebben. Want hoe zet jij de volgende stap en durf je dat dan ook? Kortom voor iedereen die werkt om te leren of leert om te werken; het is in alle situaties slim om na te denken over de volgende stap.

 

 Durf jij de volgende stap te zetten?

Wil jij weten of jij een durfal of ‘terugstapper’ bent?
En of een PPO, PEP of POP voor jou de olie is om een vastloper te voorkomen?
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en dan zoeken we samen naar jouw eerste en volgende stap.

 

Meer lezen over PEP’s? Zie het artikel van Berings & Pool in O&O nr. 2 2017.