Werken in zelfsturende teams heeft zo zijn voordelen: door verantwoordelijkheid bij de medewerkers neer te leggen kunnen zij zaken die met het primaire proces te maken hebben zelf regelen.
Het geeft slagkracht, veranderkracht en innovatie vermogen. Op de werkvloer zijn teams heel goed instaat om met elkaar als inhoudelijke professionals te ontdekken hoe ‘het’ beter kan.
Niet alleen op de werkvloer maar ook voor het management team is het cruciaal om (samen) te onderzoeken wat zelfsturing op de werkvloer betekent voor de slagkracht en aansturingsvisie van de organisatie.
Vanuit welke missie en visie, welke kaders en nog belangrijker vanuit welke drijfveer is zelfsturing belangrijk voor de organisatie.
Voor zowel de werkvloer als de directiekamer geldt: Wat doe je met je eigen functie, welke rol ga je oppakken? Hoe ga je om met de chaos die gaat ontstaan, wie gaat er dan opstaan om de volgende stap te zetten? Kun je je dan laten verrassen?
Belangrijk is dus het hele verhaal eromheen, want met het top down over de schutting gooien van ‘zelfsturing’ ben je er nog niet.
Want hoe zit het bijvoorbeeld met de ‘speelruimte’ nemen of krijgen om het anders, beter, slimmer te gaan doen. Hoe zit dat dan met fouten maken, wanneer grijp je in wat laat je nog gaan, en hoe grijp je in?
Zelfsturing is dus geen optie als het als een verkapte bezuiniging wordt ingezet: alle managers eruit want dat scheelt weer een hoop geld. Zelfsturing is wel een optie als het over ruimte geven gaat aan professionals die daarmee slimmer, beter en langer inzetbaar zijn voor de organisatie.
Drie belangrijke aandachtspunten bij zelfsturing zijn dan:
1. Inrichting van teams
Welke ondersteuning ga je bieden, welke expertise zit er in het team om gelijkwaardig de teamtaken te verdelen en de rollen in te vullen. Hoe breng je de boodschap; heel geduldig met pizza-avonden, theesessies, heidagen?
En wat doe je met de mismatch en wat is dan goed werkgeverschap.
2. Welke vaardigheden hebben de teamleden?
Samenwerken, elkaar steunen, aanspreken, feedback geven, accepteren, respecteren.
Persoonlijk leiderschap, inzetbaarheid, ondernemerschap en ondernemendheid, persoonlijke ontwikkeling, opleiden, coachen zijn hierbij belangrijk vaardigheden.
3. Drijfveren van de teams op alle niveau’s
Wat zijn de drijfveren achter de missie en visie en hoe vertaal je die naar de zelfsturende teams vanuit passie op de inhoud of het proces.
Waar komen de individuelle teamleden hun bed voor uit en kunnen ze die passie invullen binnen de organisatie?
Het invoeren van zelfsturing is een mooi middel om als organisatie klaar te zijn voor de toekomst die vandaag weer dichter bij is gekomen.
Dat ontwikkel je niet van de ene dag op de andere, dat heeft tijd nodig en is een heel proces.
Vanuit innovatiefLerenLeren gaan we graag met je in gesprek over jouw situatie, de situatie binnen jouw organisatie en de ondersteuning die wij daarin kunnen geven.