Wie werkt er nu nog steeds in het vakgebied of de branche waarin je je eerste opleiding hebt gevolgd? Na de middelbare school volgde je een opleiding om je te kwalificeren voor de arbeidmarkt en het werk te gaan doen waar je altijd al van droomde.
Je werkt een tijdje en je ontwikkelt, je leert, probeert eens iets anders, kortom variaties op het thema. Maar dan denk je: wil ik dit nou blijven doen tot mijn 67e? en dan wil je iets anders, iets nieuws. Maar wat dan?
Heb jij dan een plan B?
Regelmatig kritisch naar het verloop van je loopbaan kijken is erg belangrijk. Het is eigenlijk net zoals de APK keuring voor je auto, gewoon regelmatig doen.
Eén dezelfde werkgever hebben en houden is niet meer iets voor je ‘hele’ leven. Het vraagt om de verovering van het werk dat bij je past, waar je goed in kan zijn en blij van wordt.
Een actieve houding om naar de arbeidsmarkt te kijken is cruciaal. Hoe zorg je ervoor dat je aantrekkelijk blijft en bent voor je huidige of toekomstige werkgever? En hoe ‘verkoop’ je dan al die kwaliteiten aan de ‘markt’?
Voor jouw plan B is het fijn om heel bewust te weten; wie ben ik en wat kan ik nou eigenlijk precies. Wat zijn jouw kernwaarden en kwaliteiten? en met welk voorkeursgedrag en vanuit welke drijfveren ben je in je huidige werk aan de slag? En op welke andere plek kan je dat ook gaan inzetten?
Naast al die gaandeweg ontwikkelde en ontdekte kwaliteiten, vaardigheden en talenten staan nog heel wat onopgemerkt kwaliteiten te wachten om afgestoft en gebruikt te gaan worden. Van alles wat je verzameld hebt gebruik je dagelijks namelijk maar 40% van wat je allemaal ‘in huis hebt’.
Afhankelijk van de levensfase waarin je zit heb je in je loopbaan meer of minder behoefte aan zelfstandigheid, een stabiele koers, invloed op je omgeving en levenservaring. Daarmee ziet ook per levensfase jouw plan B er anders uit. Een APK is dan een goed idee.
Toen ik in ’99 van labwerk overstapte naar het mensenwerk zei mijn zus: ‘oh maar dan zit je nooit meer achter de microscoop?!’ Al gauw bleek dat ik mijn kernkwaliteit ‘analyseren en de boel grondig bestuderen’ in een andere vorm volop inzet om mensen te begeleiden.
Jouw plan B mee begint ermee te bedenken welke vorm jouw kernkwaliteiten nu hebben en welk vorm die in de nieuwe situatie kunnen aannemen.
Wil jij een plan B maken? Maak dan een afspraak!
Na de met een 8 gewaardeerde Dag van de Loopbaan in 2015, heeft de vereniging voor loopbaanprofessionals genaamd Noloc besloten om in 2016 een Week van de Loopbaan te organiseren. Hiermee brengt Noloc haar leden in contact met belangstellenden in de eigen regio.
Week van de Loopbaan
Iedereen die wil praten over zijn of haar loopbaanontwikkeling kan kosteloos een afspraak maken met een loopbaanadviseur of jobcoach bij hen in de buurt. Zo kan je op een laagdrempelige manier kennismaken met mij als loopbaanprofessionals.