3 november 2015

Duurzame inzetbaarheid oplossen met een functioneringsgesprek

Duurzame inzetbaarheid oplossen met een functioneringsgesprek

Zie jij ook zo op tegen het komende functioneringsgesprek, het is er tenslotte weer de tijd van het jaar voor.

Wordt het netjes het afvinklijstje invullen? En constateren dat afspraken over resultaten toch niet zijn nagekomen? Dat je door het invullen van standaardformulier het gevoel krijgt dat je langs dezelfde meetlat gelegd worden als je collega die iets heel anders doet. Heb je altijd het idee dat het een subjectieve bezigheid is? En dat het vooral niet helpt om jouw intrinsieke motivatie te versterken?

Als hier het antwoord ja op is dan zou ik zeggen; afschaffen die tijdrovende gesprekken!?

Een goed ingezet functioneringsgesprek is echter wel een middel en een belangrijke bijdrage bij het behalen van de doelen van de organisatie. Dé organisatie bestaat tenslotte uit dé medewerkers.

De essentie van het functioneringsgesprek is dat de omgeving van de medewerker (leidinggevende, teamleider, teamcollega’s) oog heeft voor de specifieke talenten en kwaliteiten van de medewerker. Om te kunnen ontwikkelen en groeien is het belangrijk dat talenten gezien worden. Want dan kunnen er betere matches gemaakt worden tussen wat er nodig is en inzetbaar is.

Het is in ieders voordeel en het meest bevredigend wanneer de medewerkers het beste uit zichzelf halen.

Door écht met elkaar in gesprek te gaan over die dingen die afgelopen jaar aangepakt zijn en te onderzoeken wat er goed is gegaan i.p.v. wat niet goed is gegaan ontstaat lerenleren.

Van successen leren maakt het makkelijker om te verbeteren wat nog niet gelukt is.

Met deze interactie op het persoonlijk vlak, en niet (alleen) op de inhoudelijke kennis, worden overige kwaliteiten van ‘vent’ of ‘vrouw’ zichtbaar en dus inzetbaar.

Bij het houden functioneringsgesprekken zijn de volgende zaken belangrijk om over na te denken:

  • Wat zijn de doelen van de organisatie en op welke manier dragen de medewerkers daaraan bij ?
  • Wie beoordeelt wie?
  • Bespreek ook de kwaliteiten die je niet hebt
  • Neem tijdig actie en verwijder rotte appel: dit is niet meer de juiste persoon op de juiste plek
  • Bespreek met zowel met de ‘jonge honden’ als de ‘oude garde’ waar ze echt hun ‘bed voor uit komen’
  • Maak afspraken heel concreet (SMART) en leg ze goed vast

In Japan wordt alles in de natuur als zeer waardevol ervaren. Oude bomen worden niet gerooid maar ondersteund. Ze staan nog steeds op de belangrijke plek in de tuin en worden met respect en genoegen vertroeteld en geëerd om de ‘wijsheid’ die ze gedurende hun lange leven hebben vergaard.

Het functioneringsgesprek is dan ook uitermate geschikt om met de ‘oude garde’ een goede setting te vinden voor het delen van al die opgedane wijsheid en kennis.
Daarmee dient het functioneren en de ontwikkeling in het verleden als leidraad voor de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid in de toekomst.

Met de juiste steun heeft de organisatie dan, i.p.v. te zagen, nog jaren plezier van een ‘oude boom’.