22 november 2016

Heb jij al een driehoeksrelatie?

heb-jij-al-een-driehoeksrelatie

Hotel Bazar Rotterdam | foto: Bram van den Oudenalder

 

Mooie plannen op papier van goedwillende bedenkers, gebrek aan afstemming en te weinig zicht op de praktische werkelijkheid. Dat zijn drie componenten die regelmatig gaan schuren als je met elkaar resultaatgericht wilt samenwerken. Want wie voelt zich verantwoordelijk voor het eindresultaat? En voelen de teamleden gezamenlijk hetzelfde belang om dat resultaat te halen? Het is lang niet altijd vanzelfsprekend en makkelijker gezegd dan gedaan om prettig samen te werken en tot goede eindresultaten te komen.

Soms gaat het plan wel over 3-5 lagen richting de uitvoerders en is het net als het verjaarsdagspelletje ‘doorfluisteren’; er komt iets heel anders uit dan wat er aan het begin in ging.

Het cruciale vraagstuk is dan; hoe kom je tot de échte realisatie van wat er beoogd wordt?

Eigenlijk is dat heel makkelijk. Door vanaf het begin van het nieuwe idee het team van uitvoerenden heel goed te informeren, invloed te geven en te laten nemen, eigenaarschap te stimuleren en gedeelde verantwoordelijkheid te creëren.

En hier komt dan de driehoeksrelatie in beeld:

Als je resultaat wilt boeken kan je dat niet alleen. Daar heb je anderen bij nodig.

Er is altijd een bedenker van het idee, ambitie of doelstelling die behaald moet worden. Deze bedenker kan dat echter niet alleen en heeft daar iemand bij nodig die de klus kan klaren op de manier zoals de bedenker dat voor zich ziet. Maar ook de uitvoerder kan het niet alleen, samen hebben ze een ondersteuner nodig die helpt bij de uitvoering.

De ondersteuner beschikt over aanvullende vaardigheden, kennis en is vooral ook geïnteresseerd in het vraagstuk. De ondersteuner richt zich dan ook op de effectiviteit van de uitvoering en de lijn waarin het resultaat tot stand wordt gebracht.

Hierbij is het vooral belangrijk dat de uitvoerder zelf kan kiezen wie de ondersteuner is. Het gaat nl niet werken als de ondersteuner en uitvoerder aan elkaar worden toegewezen en er geen aanvulling of ‘klik’ is.

Vervolgens is het bespreken van een goede rolverdeling en het te behalen gezamenlijke resultaat nodig.

Dit dient te  leiden tot een gedeelde verantwoordelijkheid en wederzijdse aantrekkelijkheid waarbij het te behalen resultaat centraal staat.

Daarmee is nog niet gezegd dat de aanpak van óf de uitvoerder óf de ondersteuner kan of moet overeenkomen of verschillen, en dat maakt de samenwerking in elk geval spannend.

De vijf belangrijkste kenmerken/voordelen van het driehoeksdenken zijn:

  1. Er is snel transparantie, wie werken er aan welk resultaat, gebaseerd op gelijk waardigheid en betrokkenheid
  2. Opdrachten worden gezamenlijk vormgegeven in een dialoog/co-creatie
  3. De communicatie is gericht op het bouwen en onderhouden van de relatie, de kwaliteit van de dialoog bepaald de effectiviteit van de samenwerking
  4. Als de communicatie goed is neemt het commitment voor het te behalen resultaat toe en versterkt het persoonlijk eigenaarschap
  5. Gedeeld succes (en verlies) want de bedenker, uitvoerder en ondersteuner verbinden zich aan het behalen van het resultaat

Door naast de eerste driehoek volgende driehoeken te bouwen helpt het ‘driehoeksdenken’ bij het ordenen van complexe situaties, het analyseren van de samenwerking en geeft het mogelijkheden om te kijken naar een slim vervolg van de samenwerking.

Meer weten over hoe en welke driehoeken voor jouw praktijksituatie van toepassing zijn?

Neem contact met ons op voor een afspraak waarbij wij met veel plezier, ervaring en expertise in de ondersteunersrol kruipen om dan samen met jou in een driehoeksrelatie tot het beste resultaat te komen.

 

Meer lezen over samenwerkingsdriehoeken?

effectief-samenwerkenEffectief samenwerken van Marloes de Jong