In ons drukke leven zijn we voortdurend omringd door informatie, nieuwe en oude kennis, prikkels uit alle (social) media, de stroom staat nooit meer stil. En dat is maar goed ook!
Maar wat gebeurt er in ons hoofd met al die prikkels? Simpele denkzaken worden eenvoudig verwerkt zoals veters knopen, koffie zetten en tanden poetsen en vormen uiteindelijk een gewoonte.
Het denksysteem wordt complexer als het om werksituaties gaat bv de boekhouding doen of een leerprogramma ontwerpen. Het mooie van deze denksystemen is dat ze steeds sneller en juister de complexe informatie gaan verwerken naarmate de situatie vaker voorbij komt. Er ontstaat een soort ‘denk snelweg’ en dan gaan veel zaken automatisch.
Het voordeel is dat je ‘ervaring’ opbouwt om moeilijke problemen op te lossen. Zoals altijd heeft dit automatisme ook een keerzijde: want wat gebeurt er als je in Schotland/UK een auto huurt en het stuur aan de ‘verkeerde kant’ zit? Dan is het bestaande aangeleerde denkpatroon niet bruikbaar.
Gelukkig zijn onze hersenen flexibel, plooibaar en in staat om te leren en nieuwe verbindingen te maken. De ‘hardware’ van ons brein is dus in staat zich aan te passen en nieuwe denkwegen te vormen en het daarmee mogelijke te maken de software (denkpatronen) te laten veranderen.
Het doorbreken van bestaande denkpatronen vraagt dus om letterlijk anders te gaan doen want door hetzelfde te doen gebruik je hetzelfde denkpatroon. En dat vraagt om het inzetten van je creatieve denkvermogen.
Het mooie daarvan is dat iedereen creatief kan leren denken, je kan het aanleren en ontwikkelen.
De vijf basis vaardigheden zijn
- Creatief waarnemen
- Oordeel uitstellen
- Flexibel associëren (breed denken of losdenken)
- Terug denken
- Verbeeldingskracht ontwikkelen
Door te oefenen met je creatieve denkvermogen word je beter in het bedenken van andere oplossingen, zien van nieuwe invalshoeken en het ontdekken van nieuwe kansen.
Door te leren herkennen waar en wanneer creatief denken nodig is breng je in je werk, je dagelijks leven en je persoon mooie ontwikkelingen op gang.
Maar waar komen dan al die nieuwe ideeën vandaan? Hoe harder we ons best doen om iets nieuws te bedenken hoe lastiger het is (vastdenken) en daar hebben we dus iets anders voor nodig.
Uit een enquête van het COCD (Centrum voor Ontwikkelen Creatief Denken) komen de volgende momenten naar voren:
- Blijf bij het ontwaken nog even in bed liggen; het half bewustzijn tussen slapen en waken blijkt het beste moment om nieuwe ideeën naar boven te laten borrelen.
- Onder de douche, in bad of tijdens het tanden poetsen en scheren
- Hardlopen, fietsen, autorijden, in de trein zitten en voor je uit staren, creatieve sessies
- Met als laatste (lest best); rust, stilte EN vakantie!!
En dat is wat ik de komende week ga doen: weer ideeën laten ‘opploppen’ door te gaan beeldhouwen bij Esther van der Zee in Frankrijk.
Meer lezen over creatief denken? Creativiteit HOE? Zo! Van Igor Byttebier.
Wij wensen alle lezers een mooie zomer en een inspirerende vakantie: niks doen moet!
Dus geen excuus. Ga op vakantie en train je creatieve denkprocessen. Daag jezelf uit om per dag minimaal twee gekke ideeën die vanzelf ‘opploppen’ serieus te nemen en op te schrijven.
Je traint je brein in het losdenken onder zeer ontspannen omstandigheden.
In de volgende nieuwsbrief van 30 augustus laat ik jullie weten welke ideeën er bij mij allemaal zijn opgeplopt.
Fijn zomer!!