Ik hoef toch niet elke keer uit te leggen waar ik goed in ben? Jij weet toch al lang wat ik leuk vind om te doen? We werken al zo lang samen… dan weet je toch dat ik nou eenmaal zo in elkaar zit…
Samen werken in een team is echt iets anders dan samenwerken. En wat maakt een team dan tot een team? Allemaal aan de bal zoals bij beginnende F-jes óf slim de talenten verdelen over het hele veld zoals bij de het Olympische dameshockey teams van 2006 en 2014?
De waan van de dag is sterk, cliënten, studenten, onderzoek en investeerders gaan altijd voor. Dat maakt het heel makkelijk is om het hoger liggende doel uit het oog te verliezen. Wellicht is het hogere doel voor zorgverleners iets anders dan het hogere doel in het onderzoeken of onderwijs, maar allemaal zijn ze op weg om de wereld een beetje mooier te maken.
Om te kunnen aansluiten bij de missie en visie van de organisatie is het noodzaak om deze, vaak ingewikkeld geformuleerd, te vertalen naar het niveau van het team en de individuele medewerker zodat zij zich ermee gaan verbinden.
Daar komt nog bij dat door de steeds weer nieuwe bezuinigingen de organisatie focus steeds meer ligt op de financiën.
Het met elkaar benoemen van de missie van het team die aansluit bij die van de organisatie (macro-niveau) maakt dat er vanuit een gezamenlijke visie op micro niveau veel natuurlijker gewerkt/gehandeld kan worden. Dit is waar we voor gaan!
Dat betekent dat de communicatie in het team onderling en als geheel naar buiten heel belangrijk is. Want wat je geeft komt ,weliswaar in een andere vorm, op een of andere manier altijd weer terug.
Samen een nieuwe tactiek bedenken en weten welk ‘spel’ het team speelt is daarbij heel belangrijk. Want een gewoon goed streekziekenhuis/laboratorium/hogeschool zijn vraagt om iets ander dan een Top ziekenhuis/ TOP onderzoeksinstituut etc. te zijn. Als je maar weet in welke ‘league’ je speelt.
Als individu onderdeel van een goed team zijn betekent:
- Bewust zijn van je eigen kwaliteiten
- Weten op welke plek je het beste tot je recht komt
- Weten wat je moet doen als je ziet dat het niet lekker loopt
- Jezelf kunnen verkopen/presenteren aan de overige teamleden
- Draagvlak hebben van je andere teamleden
Voor de dameshockeysters betekende dat bijvoorbeeld dat een van de dames ging trainen op haar persoonlijke voorkeurspositie i.p.v. de plek waar ze was ingedeeld. Op haar ‘eigen plek’ werd ze echt ‘onstopbaar’ goed en daardoor veel effectiever voor het team dan op haar ‘oude’ plaats.
Als je dus op de goede plek zit dan kan je binnen het team:
- Je eigen belang los laten voor het teambelang
- Gewoon daar je ding doen
- Snelheid maken zonder veel moeite
- En durf /lef tonen omdat je basis op orde is
Hoe weet je nou wat je eigen kwaliteiten zijn?
Vaak zijn dat soort kwaliteiten bijna blinde vlekken, je doet het gewoon zonder dat je het in de gaten hebt. En soms ben je op een plek terecht gekomen waar je kwaliteiten, vaardigheden hebt ontwikkeld die langzamerhand veel beter op een andere plek kunnen worden ingezet. Wat zijn dan je onderliggende drijfveren om lef te tonen om ervoor te gaan staan en te gaan doen?
Met de individuele innovatiereis ontdek je welke kwaliteiten je inmiddels allemaal in je ‘rugzak’ hebt en vanuit welke drijfveren je dat doet. Zo kan je nog beter, efficiënter inzetbaar zijn voor jezelf, je team en collega’s.
Met de leiderschap innovatiereis van één dag leer je wat jouw kwaliteiten, drijfveren zijn om met je eigen team aan de gang te gaan.