Het kan niet meer op de oude manier en moet anders; maar hoe dan? Om organisaties, teams en samenwerkingsverbanden sneller te laten reageren op markontwikklingen en klanten, is immers voortdurende bijsturing en aanpassing nodig. En hoe ga je daar als leidinggevende, vooroploper, aanjager mee om? Wat moet je dan anders gaan aansturen, en welke kwaliteiten moeten er dan bij jou of je team uit de kast?
Onderzoek van Mirjam Baars (O&O, nr. 3 2016) laat zien dat er een gouden driehoek bestaat als je naar teamontwikkeling kijkt. De basis van deze driehoek (innovatie, teamcohesie, voorbeeld) is de persoonlijke kwaliteit van de individuele teamleden.
Diverse topsport coaches weten inmiddels hoe je de persoonlijke kwaliteiten van teamleden moet inzetten om het team te laten excelleren. Ze maken allemaal gebruik van persoonlijkheidsprofielen en zetten in op de sterke kanten van de teamleden. En ze kiezen ervoor om van een ‘8 een 10’ te maken en niet om van een ‘4 een 6’ te maken.
Want als teamleden worden aangesproken op hun sterke punten dan worden ze ook aangesproken op hun drijfveren en dat geeft energie. Ze hoeven er dan naar verhouding maar ‘weinig’ moeite voor te doen.
Daarnaast is het aanpassings- en oplossingsgerichte vermogen van een team als geheel een voorwaarde om de verandering in gang te zetten.
Wanneer jij als aanjager en/of vooroploper jouw team als team sterker wilt maken, ga dan met de volgende 5 thema’s aan de gang:
Ga uit van de kracht van je teamleden, laat je verassen
Samen de manier vinden hoe je het als team het moet aanpakken werkt krachtiger dan een manager die komt uitleggen hoe het moet
Daarvoor is nodig dat je zicht hebt op de persoonlijke kwaliteiten van de teamleden.
Wat zijn de individuele drijfveren en hoe vormen die de drijfveer van het hele team?
Zorg dat deze drijfveren ingezet worden voor heldere doelen en dat de kaders duidelijk zijn
Zet oplossingsgerichte communicatie in; ga niet op zoek naar de oorzaak maar focus op een mogelijke oplossing en creëer daarmee weer positieve energie
Investeer in het leerproces
Daarmee is het een investering op de lange termijn en dat brengt risico’s met zich mee.
Het team moet namelijk echt zelf leren met de missers, tegenstelling en tegenslagen om te gaan. Het team heeft het dus ‘nodig’ om het eigen leerproces en de worsteling daarmee door te maken.
Met deze thema’s maak je een start om jezelf en je team soepeler en slagvaardiger te laten worden. Daarnaast ontdek je welke van jouw eigen kwaliteiten jij moet afstoffen. Dit alles draagt bij om met elkaar voorbereid te zijn voor alles wat er in de toekomst gaat komen.
Vanuit innovatiefLerenLeren brengen wij het in kaart wat de persoonlijk kwaliteiten zijn van zowel jou als van je teamleden.
Met de gedrag- en drijfveerscan heb je een start om het gesprek met het team aan te gaan.
Daarnaast verzorgen wij inspiratiesessies en workshops waarbij Het goede gesprek aan gaan! centraal staat. Het goede gesprek van jou met je teamleden maar ook van de teamleden onderling.
Neem gerust contact met ons op: een vrijblijvend telefoongesprek is zo geregeld.