22 maart 2016

Let it go? or let it flow!

Let it go, of let it flow

Geen verandering zonder het ‘oude’ los te laten en wat was voorbij te laten gaan.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

In het afgelopen jaar is er zoveel veranderd; in de wereld, binnen organisaties, in mijn netwerk, bij mijn klanten maar ook bij mijzelf.
Je zou denken dat je daar als professional aan gewend zou moeten zijn maar ook ik merk dat het lastig is om ontspannen te reageren op al deze (relatief) kleine veranderingen.

Wat doe jij als je als veranderaar voor de ‘troepen’ staat? Hoe ga jij dan om met je eigen emoties? En weet jij welke verschillende reacties je kan verwachten van de mensen, medewerkers die ook met verandering te maken hebben?

Veranderen is een proces vol emoties die bij het loslaten van het oude naar voren komen. Daarbij zijn verschillende stadia te onderscheiden. Niet alleen als individu maar ook als team doorloopt iedereen hetzelfde proces. De manier waarop elk individu de verschillende fases doorloopt verschilt vooral in de tijdsduur. Iedereen laat op zijn of haar eigen manier het oude los (rouwt) en heeft meer of minder tijd per fase nodig.

Psychiater Elisabeth Kübler-Ross bracht als eerste de verwerking van emotionele reacties bij het verlies van het bestaande (rouwen) in kaart.

De vijf belangrijkste fases voor een verandertraject vind je hieronder

1. Ontkenning
Het merendeel van de mensen denkt in het begin dat het wel weer over zal waaien. In dit stadium zijn ze heel goed in het negeren van de informatie over de verandering. Ze houden (on)bewust het ‘slechte’ nieuws op afstand.

Wat helpt; de boodschap consequent blijven herhalen.

2. Boosheid
Wanneer duidelijk wordt dat de verandering niet weg gaat maar noodzakelijk is … dan komen de reacties en emoties vanzelf.

Wat helpt; creëer manieren om te luisteren, geef mensen een uitlaatklep.

3. Onderhandelen
Nadat het stoom afblazen komt de omslag naar de fase van onderhandelen en nadenken over hoe er het beste van te maken.

Wat helpt; ga in gesprek over de nieuwe werkelijkheid.

4. Depressie en uitproberen
Alle medewerkers gaan door het diepte punt van het proces en de individuele ‘depressietijd is heel verschillend.

Wat helpt; Geef ruimte en tijd om alles te verwerken en ondersteun het ‘test-gedrag’ m.b.t. de nieuwe situatie.

5. Acceptatie
Uiteindelijk accepteren mensen de nieuwe status quo en integreren ze het in de normale, nieuwe manier van werken. Acceptatie heeft echter tijd nodig.

Rouwproces

Fases van omgaan met verlies bij veranderen

 

Wat te doen ter ondersteuning

Wat te doen ter ondersteuning

 

Samengevat

Waar het uiteindelijk op neer komt: ben jij in staat om de verschillende emotionele reacties van jezelf, projectleden, collega onderzoekers, mede teamleden te herkennen?
En lukt het dan om er op een effectieve manier op te reageren en de emoties en reacties niet als persoonlijke aanval op jou te zien?

Emotionele uitbarstingen zijn een natuurlijk onderdeel van een innovatie- of veranderingstraject.

Door als veranderaar bepaalde zekerheid en veiligheid te creëren en zicht op het nieuwe te schetsen maak je het mogelijke ook in de nieuwe situatie weer uit te vliegen en de wereld te verkennen.
Een veranderaar is ook maar een mens en daarom is ons motto; zonder persoonlijke innovatie is er geen technische innovatie mogelijk.

Wil jij weten hoe jij jouw capaciteiten kan versterken om voor jezelf of je team de veranderingen aan te gaan en op te pakken?
Vanuit innovatiefLerenLeren hebben we altijd een maatwerk oplossing voor jouw ontwikkelvraag of innovatie- of verandertraject

Meer weten wat we voor jou kunnen doen; een telefoontje is zo gedaan.