2 juli 2019

Niet erover praten maar doen!

Niet erover praten maar doen!

Natuurpark Hoge Veluwe op de tandem (foto K. Wouda ©)

 

Kort geleden was ik op pad met mijn voormalige basketbalteam. We spelen het spelletje al jaren niet meer, maar als vriendinnenteam gaan we nog regelmatig op pad. Dit keer hadden we voor de bossen van het Natuurpark de Hoge Veluwe gekozen.

Een van de manieren om het park te bezoeken is op de witte fietsen. Deze staan bij de diverse ingangen van het park gratis klaar voor gebruik. Na het nodige heen en weer gepraat, kwamen we op het idee om als duoteams op de tandem te gaan. Dat was weer eens wat anders dan allemaal op een eigen fiets.

We bespraken dat we in het dorp fietsen gingen huren en daar vandaan het park in gingen. Tandems en fietsroute waren uitgezocht…. en dus fietsen maar.

 

En daar begon voor mij een mooie leerervaring.

Want hoe fiets je eigenlijk met een tandem, vooral als je achterop zit? Je hebt wel een stuur, maar kan daar niks mee en wegfietsen blijkt ook nog best een dingetje. Na wat reflectie bleek dat ik als linkshandige met een ander been begon te trappen dan mijn duomaatje die bovendien voorop zat. Het niet in control zijn en geen gelijk ritme hebben bij het opstappen en wegfietsen was dus een hele verandering t.o.v. gewoon op je eigen fiets stappen.

In de laatste jaren is er volgens Tjip de Jong (O&O nr 2 2019) in de wereld van leren en veranderen een interessante beweging gaande. Namelijk dat het voorafgaand aan veranderen relevant en belangrijk is om elkaars gedrag en intenties (volledig) te begrijpen. Hij pleit er echter voor om bijv. tijdens een meerdaagse heidesessie niet te praten over veranderen, maar gewoon aan het werk te gaan.
De nieuwe trend in het vak van leren en veranderen zou volgens Tjip discipline moeten zijn. Want uitstelgedrag is de grootste vijand van verbetering en succes.

 

Zijn tips hierbij zijn:

  • Werk elke dag aan het oplossen van het probleem
  • Maak het probleem simpel, meetbaar en vergelijkbaar
  • Vermijd vage taal, wees eerlijk
  • Toon leiderschap, werk aan je eigen professionaliteit

 

De nieuwe trend die dan ook steeds meer zichtbaar wordt in verandermanagement is de harde discipline, strikte structuur en soberheid.  Al dat gepraat leidt immers af van het echte probleem dat vraagt om een praktische oplossing.

Om een probleem te kunnen oplossen in de dagelijkse praktijk is het nodig om doelen te bepalen en direct meetbare en realistische succescriteria te benoemen.
Vooral de stap erna, kansrijke initiatieven verzamelen om het probleem op te lossen, spreekt mij persoonlijk erg aan. Op een praktische en pragmatische manier ergens naar kijken, daar houd ik wel van. De volgende stap is samen gaan experimenteren en vervolgafspraken maken. En als laatste reflecteren op de voortgang.

In ons geval was het ‘kansrijke initiatieven verzamelen’ pure noodzaak anders waren we nooit van onze plek af gekomen. Vervolgens zijn we met veel plezier gaan experimenteren.
Het samen opstappen op de tandem werd samen aftellen van drie tot nul, opstappen en ‘trappen’ roepen.
Hoe vaker we op- en afstapten hoe makkelijker het ging. Bij het reflecteren tijdens een ijsje waren we het er vooral over eens dat het jammer was dat we de tandem aan het eind van de dag al weer moesten inleveren.

 

Wil jij / Willen jullie ook iets veranderen omdat er toch echt iets moet gebeuren?
Laten we een afspraak maken om samen aan het werk te gaan.