Nee hoor ik kan het zelf wel, ik ben toch slim genoeg… als ik wetenschappelijk onderzoek kan doen, dan kan ik heus ook wel zelf nadenken hoe ik de zaken anders kan aanpakken. Of? … nee we doen het al jaren zo en dat gaat prima dus waarom hebben we dan een buitenstaander nodig om de boel los te trekken. En … het gaat ook niemand aan dat ik het op mijn werk niet meer naar mijn zin heb. Maar ook: mijn plannen presenteren aan mijn collega’s, zakenrelaties, investeerders en/of management zijn eigenlijk altijd een zenuwslopende bezigheid.
Allemaal zaken die je inderdaad best in je eentje kan oplossen. Maar wat doe je als je zo vastloopt dat je de zaken niet meer aan de gang krijgt. Hoe voorkom je dat je rondjes blijft draaien in je eigen hoofd of dat je om de hete brei heen blijft draaien? Wat maakt dat je weer gaat doen?
Want wat je dan eigenlijk zou moeten doen is jezelf toespreken en jezelf aan je eigen kraag weer omhoog trekken en dat is niet altijd mogelijk.
Voor verandertrajecten in een organisatie, het bedenken van nieuwe plannen, het vertalen van de missie en visie naar de werkvloer en je eigen persoonlijke ontwikkeling is ondersteuning door een buitenstaander heel belangrijk.
De buitenstaander kijkt altijd met een frisse blik naar de bestaande situatie en heeft geen last van bedrijfsblindheid.
Je hebt dus een ‘ander’ nodig om het vast gesleten patroon in je eigen hoofd, team of onderneming of duo waar je mee samenwerkt weer los te trekken.
Zo’n buitenstaander is een coach of procesbegeleider die de boel eens lekker kan opschudden. Niet door zelf aan het roer te gaan staan, maar door als tweede stuurman naast de kapitein te staan en samen weer op koers te komen.
Door een spiegel voor te houden en samen zonder oordeel in de spiegel te kijken komt er focus op waar het nou eigenlijk vastloopt.
Vorige week heb ik zelf een coachtraining gevolgd en werd ook ik geconfronteerd met mijn eigen denkpatronen en vastlopers. Er werd mij op een op humorvolle en ook confronterende manier een stevige spiegel voorgezet. Zeer leerzaam en verhelderend en daarmee werd voor mij duidelijk op welk vlak ik zélf in beweging moet blijven en waar ik kan veranderen om een succesvolle ondernemer te blijven.
Want dat is het allerbelangrijkste: de coach of facilitator helpt om inzicht te krijgen wat er kan veranderen maar de enige die kan veranderen in het denken en/of doen dat ben jezelf!
Kort samengevat: wanneer en wat doet innovatiefLerenLeren als procesbegeleider, facilitator en coach?
- Wij richten ons op het proces en hebben geen enkel belang bij een bepaald resultaat, behalve het bereiken van uitvoerbare afspraken en resultaten.
- Wij zorgen voor een goede, constructieve sfeer. Als het moet zijn we een scheidsrechter of adviseur en wanneer het kan en mag zijn wij een coach. Faciliteren gaat immers over het maken (in Latijn “facere”, het Engelse “fact“) van “li“, verbinding.
- Wij hebben een neutrale rol, staan niet boven noch onder de deelnemers, alleen het gezamenlijk belang, het halen van resultaten en afspraken maken, is leidend.
Dus wil je aan de slag om:
- samen te ontdekken in welke spiegel je kijkt en te analyseren waar het vastloopt
- samen de juiste vraag te formuleren
- samen de volgende stap te ontwerpen
- samen te gaan doen zodat het een echte stap vooruit wordt
Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvend verkenningsgesprek over jouw eigen vastloper dan kijken we samen welke spiegel jou het beste past.
Elke maandag van 12-14 uur houd ik spreekuur en ben je van harte welkom met je vraag!