11 november 2014

Vooroordelen?! Nee dank u, ik heb nergens last van

blog week 46

Je kunt een probleem niet oplossen met dezelfde denkwijze die het probleem heeft veroorzaakt. (Einstein)

Soms kijk je naar iets en denk je; wat klopt hier nou niet?
Meestal duurt het even voor het tot je doordringt. Op dat moment zijn je ogen en je twee hersenhelften de verschillende signalen aan elkaar aan het koppelen.

Zelf word ik altijd nieuwsgierig naar welke vooroordelen er allemaal door mijn hoofd speelden voordat ik dacht; aha… dát zie ik.

Die vooroordelen zijn maar goed ook want met een gezonde dosis terughoudendheid is niets mis. Het is nl. een onbewust en natuurlijk denkpatroon. Want stel je voor dat je overal over na zou moeten denken, dat is heel vermoeiend.

Maar wat als je iets anders wilt krijgen dan je altijd kreeg? Dan is het belangrijk om uit je huidige denkpatroon te stappen en je vooroordelen te parkeren. Om daarmee op een andere manier naar bestaande zaken te kijken en de volgende stap te zetten.

Juist dan spelen die stemmetjes in je achterhoofd extra hard op. ‘Dat hebben we al eens geprobeerd, dat is te duur, dat kunnen mijn medewerkers helemaal niet of dat wil onze klant niet’.

Wat is dan nodig om die stemmetjes voor even uit te zetten en te kijken naar wat er nou echt voor je neus ligt. Welk ‘probleem’ zie je en is dat dan wel het ‘echte ‘ probleem?

Want het is natuurlijk zonde van je tijd, geld én moeite om iets nieuws te bedenken om er vervolgens achter te komen dat het nét niet de oplossing is waar je op zat te wachten.

Je kunt natuurlijk wachten tot het probleem zich vanzelf oplost maar dan heb je waarschijnlijk nooit meer een probleem.

Oordeel uitstellen

Bekijk hier een filmpje over vooroordelen en de gemiste kansen

Drie tips om je oordeel uit te stellen:

1. Voor het beoordelen van een nieuw idee is het niet nodig dat je het direct volledig snapt

De kunst is er open in te staan en het idee te aanvaarden (met uitstel van oordeel) ook al past deze gedachte nog niet direct in een vakje in je hoofd. Daarbij is het niet zo dat uitstel van oordeel ook afstel van oordeel is.

2. Gebruik je creatieve brein

Neem creatief waar, leer om flexibel te associëren en ontwikkel je verbeeldingskracht.

3. Gebruik humor en ga oefenen.

Door te doen word je steeds bewuster wat je vooroordelen zijn en hoe ze je denkpatroon in stand houden.

Uitstel van oordeel en creativiteit zijn belangrijke aspecten voor de ontwikkeling van individuen en organisaties. Mensen willen leuk en interessant werk en organisaties moeten evolueren want stilstand is achteruitgang. De huidige trend bij innovatie liegt er niet om: creativiteit en resultaatgericht werken gaan hand in hand.

Wil jij weten hoe je met je team, organisatie of directe collega het ‘oordeel uitstellen’ kan leren toepassen?

Bij de ‘individuele innovatiereis’ en de ‘leiderschap innovatie dag’ ga je met je persoonlijke uitstel van oordelen aan het werk.

Tijdens de ‘innovatiereis voor de organisatie’ is het uitstel van oordeel onderdeel van brainstormsessies over samenwerken.

Mail me gerust onder vermelding van de dienst waar je interesse naar uit gaat of vragen over hebt.

Ik neem dan snel contact met je op.

Ja neem contact met mij op