3 mei 2016

Vrije vogel of vogelvrij

Vrije vogel of vogelvrij

Vrije uitloop eieren (foto Bram van den Oudenalder)

 

Vrij om te gaan en staan waar en wanneer je wilt. We mogen maken, doen, reizen, zeggen, schrijven, schilderen, tekenen, filmen, fotograferen, bouwen en ondernemen wat we maar willen. Dit is een groot goed in ons land. Iets om trots maar ook zuinig op te zijn. We leven in een vrij land en dat is soms zo ‘gewoon’ dat we ons slecht kunnen indenken hoe het is als er geen vrijheid is.

Komende dagen gaan we daar gelukkig met elkaar weer stil bij staan; door onze vrijheid te vieren en degene die daarvoor gevochten hebben te herdenken.

Ook als ondernemende ZP-er ben ik vrij om te werken, opdrachten aan te nemen, werk door te geven aan collega’s, samen te werken met en voor wie ik wil.Maar soms voelt het ook als vogelvrij wanneer de wetgever iets invoert waarmee zij  denkt het voor ondernemend Nederland makkelijker te maken.

Ik blijf me vooral een vrije vogel voelen, met af en toe windje mee en soms wind tegen. Maar om een vrije vogel te zijn en blijven wordt er regelmatig aanspraak gedaan op allerlei vaardigheden die los staan van mijn feitenkennis.
Want feitelijk weet ik dat het belangrijk is om in een divers team te werken en elkaars kwaliteiten te benutten maar dan komt de vraag; hoe doe ík dat dan?

Uit een recent onderzoek van het onderzoeksbureau Hays blijkt dat bijvoorbeeld maar liefst 70 % van de professionals in de financiële sector verwacht dat zachte kerncompetenties, zoals aanpassingsvermogen en overtuigingskracht, in 2030 belangrijker zijn dan feitenkennis.

Er lijkt volgens het rapport een verband te zijn met de opkomst van Artificial Intelligence(AI) en Big Data. De verwachting is dat de basis van ieder financieel advies en een groot deel van het werk over vijftien jaar geautomatiseerd is d.m.v. AI en Big Data.

Voor de zaken die niet geautomatiseerd kunnen worden blijven gelukkig de menselijke eigenschappen zoals creativiteit, empathie, motivatietalent, aanpassingsvermogen, en overtuigingskracht de onderscheidende factoren.

In heel veel andere sectoren zoals zorg, Life Sciences en onderwijs is dit niet anders. Ook dit zijn sectoren waar vertrouwen in- en betrouwbaarheid van de persoon enorm belangrijk zijn.

Voor hoog opgeleide professionals (HBO/WO) in deze sectoren is het belangrijk om kansen te grijpen en te zorgen dat deze soft skills worden ontwikkeld en kunnen worden ingezet. Natuurlijk is het goed om jezelf als inhoudelijke expert te profileren maar zoals Simon Sinek zegt: “People don’t buy what you do, they buy why you do it”.

Dus voor het verkopen van jouw persoonlijke of team “why”: Weet waarom je doet wat je doet en ontwikkel de softskills die daar bij horen.

Ons aanbod om jou en of  je team ontwikkeling te ondersteunen is gevarieerd en altijd maatwerk.

Bijvoorbeeld:

  1. Voor het elkaar aanspreken en in vrijheid dingen tegen elkaar durven zeggen hebben we recent voor teams het maatwerk programma ontwikkeld: Mindfoolness.
  2. Voel jij je in je huidige werksituatie vogelvrij en wil je weten wat je kan doen om je vrijer te voelen? Of ben je zo vrij als een vogel maar heb je niet meer helder welke koers je wilt vliegen?
  3. Wil je aan de slag om je softs skills verder te ontwikkelen?
    Wil jij weten waarom je doet wat je doet, wil je weten wat jouw drijfveren zijn?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend analyse gesprek twv € 175,-

Vanwege het 10-jarige bestaan hebben we nog 4 analyse gesprekken die we in alle vrijheid weggeven.